HIPERTENZIJA
POVIŠENI PRITISAK, NAČIN ISHRANE, KOJI DOVODI DO NORMALIZACIJE KRVNOG PRITISKA
Povećan krvni pritisak (hipertenzija) je najčešća bolest savremenog čoveka. Smatra se da je pritisak povišen ako ja na tri uzastopna merenja sistolni pritisak veći od 140 mmHg a dijastolni veći od 90mmHg.
Hipertenzija može biti blaga, umerena i teška. Ako se ne leči, dovodi do oštećenja srca i krvnih sudova. Osim lekova, potrebno je primeniti opšte mere – povećati fizičku aktivnost, smanjiti napetost ali i obratiti pažnju na ishranu.
MLEKO I MLEČNI PROIZVODI
DOZVOLJENO: obrano mleko, jogurt, kiselo mleko, mlad neslan sir
ZABRANJENO: puter, kajmak margarin, punomasni sirevi
JAJA
DOZVOLJENO: belance
ZABRANJENO: žumance
HLEB, PECIVA I TESTENINE
DOZVOLJENO: Hleb, testa u malim količinama
ZABRANJENO: Hleb, testa u većim količinama
MESO, RIBA I MORSKI PLODOVI
DOZVOLJENO: posno i mlado meso, živinsko, teleće, juneće, jagnjeće i riblje meso, kuvano i dinstano, blage supe, nemasne, od povrća i mladog mesa
ZABRANJENO: svinjsko meso, iznutrice, suhomesnate prerađevine i konzervirane namirnica, masne i začinjene čorbe i supe
VOĆE I POVRĆE
DOZVOLJENO: voće, povrće i salate u neograničenim količinama
ZABRANJENO: nema zabrane
ULJE I MASTI
DOZVOLJENO: što manje ulja (kao preliv, ne za pečenje), bez masti
ZABRANJENO: prženje i pohovanje, zaprške
ZAČINI
DOZVOLJENO: so u malim količinama, limun, sirće
ZABRANJENO: majonez
SLATKIŠI
DOZVOLJENO: slatkiši sa veštačkim zasladjivačima, suvi kolači bez masti
ZABRANJENO: šećer, med, marmelada, džem, torte, kolači, puding, sladoled, čokolada
PIĆA
DOZVOLJENO: voćni sokovi bez šećera, blagi čajevi, limunada, slaba kafa dva puta dnevno. Unositi tečnost po potrebi (max. 1700 ml/dan). Poželjno je popiti čašu crnog vina dnevno, vino između ostalog utiče na snižavanje lošeg holesterola…
S. Stanarević